Бягащият човек (The Running Ones)

posted 2023 Nov by


“Бягащият човек” e инициатива на платформата за плакатно изкуство Plakat Kombinat, която чрез художествени средства интерпретира проблемите свързани с бягството от войната, терора и политическото преследване. 

На 17 декември 2023, от 15:15 часа, в "Дома на киното" в София, на ул. „Екзарх Йосиф“ 37, ще бъдат прожектирани 10 видео арт филма и 10 лични истории от хора принудени да бягат от родината си. Ще може да се разгледа и интерактивна изложба с 20 плакатни произведения.

Участват артистите от Plakat Kombinat: Георги Георгиев-Аршата, Дамян Дамянов, Димитър Трайчев-Сталкер, Иван Кашлаков, Камен Горанов, Кирил Златков, Максим Мокдад, Марио Иванов, Милена Вълнарова, Надежда Комитска, Николай Начев, Николай Петрусенко, Петър Чучулигов, Страхил Димитров-Радин, Теодор Лихо и Анна Симеонова.

“Бягащият човек” е продуциран от Анна Симеонова и Даниел Ненчев. 

 

 


В рамките на проекта се провежда и плакатната акция - социологическо проучване "АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ", посветена на разследващия журналист Христо Грозев, участвал във филма награден с Оскар "Навални" и в разкриването на престъпленията на руската федерация, която изпраща убийци на своите критици. В момента Христо Грозев е принуден да бъде "Бягащия човек", преследван от властите на агресивния руски режим. Гражданите могат да "арестуват" или да "наградят" Христо Грозев, като откъснат листче със съответния надпис в долната част на плакатите разлепени в градска среда.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“.

Медийни участия и материали:

"Култура.БГ" - Българска национална телевизия - Изложба с плакати "Бягащият човек" в Дома на киното

"Хоризонт до обед" - Българско национално радио - Плакатисти търсят нов визуален изказ в изложбата "Бягащият човек"

Impressio.dir.bg - "Бягащият човек" - между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии

"Радиокафе" - Радио София, БНРАрт провокации за артисти и зрители в "Бягащият човек"

"Денят на Фокус“ - Радио "Фокус“Дамян Дамянов, художник: Изложбата "Бягащият човек" представя погледа на творци към войната в Украйна 

24 часа, Култура - Бягството от войната и терора са в основата на изложбата "Бягащия човек"

Програмата - Бягащият човек

Дневник - Снимка на деня 

Свободна Европа - Война, терор и политически преследвания. Кой е "Бягащият човек"

OffNewsЗащо ликът на Христо Грозев се появи пред ПСА

Радио България - Да погледнем света с отворени очи 

bTV, "Тази сутрин" - Проектът "Бягащият човек" 

 

БЯГАЩИЯТ ЧОВЕК - ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЯНЕ

(снимки от Добрин Кашавелов)